Policz cosinus
Kret:
podstawiam 180 za pi
wychodzi mi cos (−60) = −cos 60 = −
12 ale powinna wyjść tylko
12
co robię źle?
28 lis 19:24
Adamm: | | π | | π | | 1 | |
cos(− |
| )=cos( |
| )= |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
28 lis 19:25
Kret: jak to znikł minus?
28 lis 19:25
Janek191:
| | π | | π | |
cos ( − |
| ) = cos |
| = 0,5 |
| | 3 | | 3 | |
cos ( − x) = cos x − funkcja kosinus jest parzysta
28 lis 19:26
Kret: a jak to policzyć bo wgl nie wiem
28 lis 19:47
Janek191:
| | √3 | |
tg 120o * cos 60o = − ctg30*cos 60o = − √3*0,5 = − |
| |
| | 2 | |
28 lis 19:52
Janek191:
| | 7π | | π | | π | |
cos |
| = cos ( 2π + |
| ) = cos |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
28 lis 19:54
Kret: w odp. mam −3√3
28 lis 19:54
Kret: a już łapię, dziękuję
28 lis 19:56
Janek191:
Pomnóż przez 6 bo ją "zgubiłem"
28 lis 20:02