Deltoid
Piotr:

W deltoidzie ABCD połączono środki boków, tworząc czworokąt PQRS.
Oblicz obwód prostokąta PQRS, wiedząc, że |<A| = |<C| = 150°, |<D|=45° oraz |AB|=5, |AD|=8.
Załóżmy, że SR i PQ = a, SP i RQ = b.
Z twierdzenie cosinusów obliczyłem, że:
d
12 = 128−64
√2 = 64(2−
√2)
| | √3 | |
d22 = 25+64 − 80* (− |
| ) (bo cosinus 150° = −sin60°) |
| | 2 | |
d
22 = 89+40
√3
Dobre zastosowałem tutaj myślenie? Jeżeli tak, to
Dobrze myślę jak dotąd?
28 lis 19:14
Karolina : Pomożecie?
28 lis 20:18
Eta:
z twierdzenia kosinusów w trójkątach
ASP i DSR
| | √3 | | √2 | |
b2=42+2,52+2*4*2,5* |
| a2=42+42−2*4*4* |
| |
| | 2 | | 2 | |
b=........... a=...................
Obwód : 2a+2b=............
28 lis 20:24
Mila:
Nie podobają mi się te dane.
Skoro kąt ma miarę 15 o to AB i BC powinny być dłuższe niż 5.
Sprawdź w książce ( jakiej, może mam) czy dobrze przepisałeś.
28 lis 20:37
Eta:
Witaj
Milu 
Nie czytałam treści
28 lis 20:39
Mila:
Witaj Eto.
| AC| nie zgadza się z górnego i dolnego Δ, prawda?
Jakoś Piotr nic nie odpowiada.
28 lis 21:14
Eta:
Dokładnie
28 lis 21:26
Piotr: Przepraszam za brak odzewu; taką treść dokładnie mam w zadaniu, nie jest ono z podręcznika
tylko przygotowane przez nauczyciela. Rysunek sam robiłem, ale jeżeli mówicie że treść jest
blędna to prawdopodobnie nauczyciel mógł się pomylić. Dzięki wielkie za odpowiedź, powiecie
dlaczego wg. was treść jest nieprawidłowa? Pójdę z tym jutro i pogadam o tym zadaniu
28 lis 21:58
an: | | AB | |
Jeżeli miałyby pozostać kąty |
| ≈2,93 czyli prawie 3 razy, tu 1,6 i to odwrotnie |
| | AD | |
28 lis 22:11