Równanie liniowe
Benny: Mam równanie liniowe drugiego rzędu, ale dochodzę do brzydkiej całki. Może macie inny pomysł?
2xx''+(x')
2=1, ja podstawiłem x'=p(x(t)), x''=pp'
| | 1 | |
Dostałem p=+−√(1− |
| ), ale ta całka jest nieładna. |
| | xC | |
28 lis 18:59
jc:
2
√x(
√x x')' = 2xx' + (x')
2=1
2
√x x' (
√x x')' = x'
[(
√x x')
2]' = x'
√x x' =
√x+C
| | √x+C + √x | |
t = √x√x+C − C ln |
| + K |
| | √C | |
x z tego raczej nie wyliczymy.
28 lis 22:00
jc: Jedno z rozwiązań jest proste. C=0, x'=1, x=t+K.
28 lis 23:37
Benny: Mam zadany problem początkowy do tego przykładu.
x(0)=1, x'(0)=1
28 lis 23:53
jc: Jak tak, to jest prosto: x=t+1.
29 lis 09:19