baza przesrtrzeni
sylw123: niech f:Rn→Rn będzie odwzorowaniem liniowym spełniającym dla każdego v∊Rn:
f(f(v))=3f(v)−2v
Pokazać, że istnieje baza u1....un przestrzeni Rn taka że zachodzi odpowedinio
dla każdego j∊{1.....n} : f(uj)=uj ∨ f(uj)=2uj
Dostałam wskazówke, że pierwsze rónanie powinnam rozpisać podobnie do równości kwadratowej, lae
nie rozumiem co mam z nią zrobić.
Czy mółyby mi ktos krok po kroku wytłumaczyć jak robi sie takie zadnaia?
28 lis 18:58
g: Jeśli założymy że f(v) jest f. liniową f(v)=av+b i wstawimy to do wzoru f(f(v))=3f(v)−2v
to wyjdzie a=2, b=dowolne. Jeśli b=0, to może być też a=1.
To b coś przeszkadza. Zdaje się że odwzorowanie liniowe w przestrzeni wektorowej rozumie się
jako f(v)=av, czyli że b=0 i wtedy może być a=1 lub 2.
29 lis 21:07