parzystosc i nieparzystosc
juj: zbadaj parzystosc i nieparzystosc danych funkcji
f(x) = esin2x
f(x) = tg3x
f(x) = |arctg(−x5+x3)|
28 lis 18:33
Janek191:
f( − x) = e sin2 (−x) = e( − sin x)2 = esin2 x = f(x)
f jest parzysta
28 lis 18:38
Janek191:
f(−x) = ( tg (−x))3 = ( − tg x)3 = − tg3 x = − f(x)
f jest nieparzysta
28 lis 18:40
Adamm: f(−x)=tg3(−x)=(−tgx)3=−tg3x=−f(x)
funkcja jest nieparzysta
f(−x)=|arctg(x5−x3)|=|arctg(−(−x5+x3))|=|−arctg(−x5+x3)|=|arctg(−x5+x3)|=f(x)
funkcja jest parzysta
28 lis 18:42
juj: dzięki
28 lis 18:44