Równanie stycznej do wykresu funkcji
Rybcia: Mam pytanie odnośnie jednego z moich zadań. Mam wyznaczyć równanie stycznej do
wykresu funkcji f(x)= (już nie pamiętam ile ale to nie istotne)w punkcie (√8; 8√8).
Jeżeli mam podany punkt, to do wyliczenia wystarczy mi tylko jedna współrzędna,
w tym przypadku √8, która będzie moim x0?
28 lis 18:23
sru: Owszem Twoim x
0 będzie
√8, ale równanie funkcji jednak będzie istotne

Liczysz f'(x), a wartość f'(x
0) jest współczynnikiem kierunkowym stycznej y= ax + b.
Na koniec podstawiasz do y =ax + b współrzędne danego punktu i otrzymasz również współczynnik
b. Czyli masz równanie stycznej
28 lis 18:35
Rybcia: Tak wiem, po prostu zapodziałam gdzieś zeszyt z równaniem, pamiętałam tylko punkty i nie
byłam pewna co do tego x0. W zasadzie y0 nie będzie wgle potrzebny do wyznaczenia tego
równania?
28 lis 18:47
sru: Będzie, gdy wyznaczysz a, to wstawisz je do równania stycznej y=ax + b, tak samo jak i x=
√8
oraz y=8
√8, by wyliczyć współczynnik b do równania stycznej y=ax+b

I wtedy po prostu
podasz w odpowiedzi równanie y=ax+b, wstawiając w miejsce a i b wartości tych współczynników,
które Ci wyszly
28 lis 18:52
Rybcia: A nie mogę wyznaczyć tego za pomocą wzoru y = f'(x0)(x−x0) + f(x0) ?
28 lis 19:07
anka: Tak też możesz
28 lis 19:15
Rybcia: Okej, teraz wiem wszystko. Dziękuję bardzo za pomoc
28 lis 19:18
sru: Racja anka, w sumie powinienem od razu zarzucić tym wzorkiem, ale jakoś mi uciekł. Proszę
bardzo Rybcia
28 lis 19:24