..
Ohma: Wykaż że dla dowolnego m∊R/{0} równanie −x3+x2(2−m2)+x(2m2+4)−8=0 ma trzypierwiastki. Dla
jakiej wartości parametru m suma pierwiastków tego równania jest równa −7
28 lis 18:13
Janek191:
x1 = 2
bo
− 8 + 4*( 2 −m2) + 2 ( 2 m2 + 4) − 8 = 0
( − x3 + x2 ( 2 − m2) + x*( 2 m2 + 4) − 8) : ( x − 2) = −x2 −m2 x + 4
x3 −2 x2
−−−−−−−−−−−
− m2 x2 + 2 m2 x + 4 x − 8
m2 x2 − 2 m2 x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4 x − 8
− 4 x + 8
−−−−−−−−−
0
Mamy
− x2 − m2 x + 4 = 0
Δ = m4 − 4*(−1)*4 = m4 + 16 > 0
więc
są dwa pierwiastki
Razem mamy 3 pierwiastki.
28 lis 18:26
Janek191:
Suma pierwiastków
m
2 = 2*9
m = − 3
√2 lub m = 3
√2
28 lis 18:29