wykaż
nahh: Dany jest wielomian W(x)=ax3+bx2+cx+d o współczynnikach całkowitych.
Wykaż, że jeżeli W(0) i W(1) są liczbami całkowitymi nieparzystymi to wielomian W(x)
nie ma pierwiastków całkowitych.
Nawet nie wiem od czego zacząć
28 lis 18:09
Adamm: Z: W(0)=2k1+1, W(1)=2k2+1, a, b, c, d∊C, W(x)=ax3+bx2+cx+d, k1, k2∊C
T: W(x) nie ma pierwiastków całkowitych
D: W(0)=d ∧ W(0)=2k1+1 ⇒ d=2k1+1
W(1)=a+b+c+d ∧ W(1)=2k2+1 ⇒ a+b+c+d=2k2+1 ⇔ a+b+c+2k1+1=2k2+1 ⇔
⇔ a+b+c=2(k2−k1)
na mocy tw. o pierwiastkach całkowitych, pierwiastki całkowite W(x) muszą być nieparzyste
W(2n+1)=8an3+12an2+6an+a+4bn2+4bn+b+2cn+c+d ⇔
⇔ W(2n+1)=2(4an3+6an2+3an+2bn2+2bn+cn+k2−k1+k1)+1
ponieważ 4an3+6an2+3an+2bn2+2bn+cn+k2−k1+k1∊C to
W(2n+1)=2m+1, m∊C ⇒ W(2n+1)≠0 ⇒ W(x) nie ma pierwiastków całkowitych
c. n. d.
28 lis 18:38