Parametr k
zolwmaszynista: Wyznacz wartości parametru k, dla których punkt przecięcia prostych opisanych równaniami
x−2y−k−4=0 2x+y−k+1=0 należy do trzeciej ćwiartki układu współrzędnych
28 lis 18:06
sru: Metoda wyznaczników
28 lis 18:08
zolwmaszynista: No okej, ale jak to zrobić? Jeżeli policzyłem W, Wx i Wy
28 lis 18:09
sru: Wyznaczasz wtedy x,y ( pamiętaj o założeniu W≠0 !), a w trzeciej ćwiartce obie współrzędne są
ujemne, czyli masz do rozwiązania dwie nierówności: x<0 oraz y<0.
28 lis 18:21
Mila:
x−2y−k−4=0
2x+y−k+1=0
−−−−−−−−−−
x−2y=k+4
2x+y=k−1 /*2
−−−−−−−−−−−
x−2y=k+4
4x+2y=2k−2
−−−−−−−−−−−−
5x=3k+2
| | 3k+2 | | −k−9 | |
y=k−1−2x⇔ y=k−1−2* |
| ⇔y= |
| |
| | 5 | | 5 | |
II ćwiartka :
| | 3k+2 | | −k−9 | |
x<0 i y<0⇔ |
| <0 i |
| <0 |
| | 5 | | 5 | |
3k+2<0 i −k−9<0
28 lis 18:50
Mila:
III ćwiartka!
28 lis 18:50