dobrze jest to zrobione?
nahh: Krawędzie prostopadłościanu mają długość 1, 2 i 3. Po wydłużeniu każdej z nich o odcinek
równy x otrzymano drugi prostopadłościan. Dla jakiej wartości x różnica objętości
tych prost jest równa 54.
Mam policzone te wielomiany (ich różnica wyszła mi v(x)=x3+6x2+11x), dalej zapisałam,
że x3+6x2+11x−54=0 i wyszło mi aż 14 możliwości pierwiastków. Pytanie dość krótkie: czy to
możliwe i czy w ogóle dobrze jest zrobione to zadanie
28 lis 17:38
Adamm: może być tyle możliwości pierwiastków, samych pierwiastków co najwyżej 3
28 lis 17:49
nahh: i muszę liczyć dla każdego? nie da się jakoś szybciej?
28 lis 17:51
Adamm: nie musisz liczyć dla każdego, ale szybciej już nie będzie
28 lis 17:53
nahh: ok, dzięki
28 lis 17:56
Adamm: tutaj jedyne rozwiązanie to 2
28 lis 17:56
nahh: tak mi wyszło
28 lis 17:58
Mila:
a=1
b=2
c=3
V=1*2*3=6
a'=1+x
b'=2+x
c'=3+x
V'=(1+x)*(2+x)*(3+x)=x3+6x2+11x+6
x3+6x2+11x+6−6=54
x3+6x2+11x−54=0
w(2)=8+6*4+11*2−54=30+24−54=0
Schemat Hornera: x=2
1 6 11 −54
1 8 27 0
⇔
x3+6x2+11x−54=(x−2)*(x2+8x+27)=0
I licz dalej
28 lis 18:05