Rozłóż wielomian w na czynniki, grupując jego wyrazy.
Mateusz: Rozłóż wielomian w na czynniki, grupując jego wyrazy.
a) w(x) = 2x3 − 7x2 + 7x − 2
b) w(x) = 2x3 − 3x2 − 3x + 2
Mam odpowiedzi ale nie mam pojęcia jak dojść do rowzwiązania.
28 lis 17:23
Eta:
a) (2x3−2) +( −7x2+7x)=2(x−1)(x2+x+1) −7x(x−1) = (x−1)(2x2−5x+2)=(x−1)(x−2)(2x−1)
b) podobnie
28 lis 17:34
Ryszard: Możesz wytłumaczyć to po czwartym =?
28 lis 17:59
Janek191:
Trochę dłuższy sposób
w(x) = 2*( x3 − 1) − 7 x*(x − 1) = 2*(x −1)*(x2 + x + 1) − 7 x*( x −1) =
= (x −1)*[ 2 x2 + 2 x + 2 − 7 x) = (x −1)*( 2 x2 − 5 x + 2) = (x −1)*( 2 x −1)*( x − 2)
28 lis 19:13