Równanie
cotyniepowiesz98: Mamy funkcje f(x)=(x+2)2(x−4). Ile rozwiązań ma równanie f(x)=30?
x3−12x−16=−30
x3−12x+14=0
Próbowałam już z dzielnikami i nic mi nie wychodzi, proszę o pomoc
28 lis 17:20
cotyniepowiesz98: W poleceniu jest oczywiście f(x)=−30
28 lis 17:23
Omikron: Oblicz pochodną i na jej podstawie narysuj przybliżony wykres g(x)=x3−12x+14
g'(x)=3(x−2)(x+2)
Jest jedno minimum i jedno maksimum. Funkcja najpierw rośnie, potem maleje, potem znowu rośnie.
g(−2)=30
g(2)=−4
Z tego wynika, że prosta y=0 jest gdzieś pomiędzy ekstremami, więc przecina wykres w trzech
punktach.
28 lis 17:31
Mila:
x
3−12x+14=0
| | −12 | | 14 | |
Δ=( |
| )3+( |
| )2=(−4)3+72=−64+49<0 |
| | 3 | | 2 | |
⇔równanie ma 3 pierwiastki rzeczywiste.
28 lis 18:37
Janek191:
28 lis 18:49
28 lis 19:39