pole trójkąta
Ola: W trójkącie prostokątnym R+r=28. A obwód trójkąta wynosi 96. Oblicz pole tego trójkąta.
28 lis 17:10
Eta:
W każdym trójkącie prostokątnym zachodzi równość

C[a+b=2R+2r]]
i z treści zadania 2R+2r=28
to a+b=56 i a+b+c= 96 ⇒ c=40
oraz a
2+b
2=c
2 ⇒ (a+b)
2−2ab=c
2 ⇒ 56
2−2ab= 40
2 /:4
| | ab | |
|
| =P= 282−202=........... |
| | 2 | |
28 lis 17:19
Eta:
Poprawię tego "diabełka"

.............. zachodzi równość :
a+b=2R+2r
28 lis 17:20
Ola: dziękuję bardzo
28 lis 17:28
Eta:
28 lis 17:30