Jesli bijekcja to wyznacz funkcję odwrotną f
Lus: Hej byłby ktoś w stanie sprawdzić czy wynik oraz zapis jest prawidłowy?
f:R→R
| | ⎧ | 2x+1x+2 dla x ≠ −2 | |
| f(x) = | ⎩ | 2 dla x = −2 |
|
∀ a,b ∊ R − {−2} : f(a) = f(b) ⇒ a = b
2a+1a+2 =
2b+1b+2
a = b
lub
∀ a,b ∊ {−2} : f(a) = f(b) ⇒ a = b
2 = 2
a = b
z tego wynika ze warunek jest injekcja
∀ b ∊ R ∃ a ∊ R − {−2} : f(a) = b
2a+1a+2 = b
2a + 1 = b(a+2)
a =
b(a+2)−12
lub
∀ b ∊ {2} ∃ a ∊ {−2} : f(a) = b
2 = 2
z tego wynika ze warunek jest surjekcja
zatem funkcja jest rowniez bijekcja
i wyznaczam funkcje odwrotna
f
−1 : R − {−2} → R
f
−1(b) =
b(a+2)−12
lub
f
−1 : {−2} → {2}
f
−1(b) = 2