Zadania
Michał05: | | x | |
Zd7.Liczba punktów wspólnych prostej y= |
| −1 i okręgu (x−3)2+y2=1 wynosi |
| | 2 | |
a)3 b)2 c)1 d)0
Zd8.Prawdopodobieństwo,że liczba 4−cyfrowa o różnych cyfrach spośród 1,2,3,4,5 jest parzysta
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
a) |
| b) |
| c) |
| d) |
| |
| | 4 | | 3 | | 5 | | 5 | |
28 lis 16:33
Janek191:

z.7
y = 0,5 x − 1 ⇒ 2 y = x − 2
x − 2 y − 2 = 0
r = 1 S = ( 3, 0)
Odległość prostej od S
| | I 1*3 − 2*0 − 2 I | | 1 | | √5 | |
d = |
| = |
| = |
| < 1 = r |
| | √12 +(−2) | | √5 | | 5 | |
więc
Odp. b
======
28 lis 16:41
Janek191:
II sposób : rozwiąż układ równań
y = 0,5 x − 1
(x + 3)2 + y2 = 1
28 lis 16:43
Michał05: Dziękuję bardzo za pomoc.
28 lis 16:53