Znajdź rowiązanie metodą uzmieniania.
Michał: 1) y'+4y=8x
2) y'−2xy=2xe
x2
Również proszę o pomoc

Z góry dziękuje
28 lis 16:25
'Leszek: dy/dx = −4y
dy/y =−4dx
∫ dy/y = −4 ∫ dx
ln|y| = −4x + C
y = C*e−4x , C − zmiena zalezna od x czyli C(x)
y ' = C ' * e−4x −4C*e{−4x}
C '*e−4x − 4C*e−4x + 4C*e−4x = 8x
C' = 8x*e4x
Ostatnia calke obliczam przez czesci
C = 8 ∫ x*e4x dx = 8[ 0,25x*e4x − 0,25 ∫ e4x dx ] =
= 2x*e4x − 0,5e4x + D
Zatem rozwiazanie : y = 2x − 0,5 + D*e−4x
28 lis 17:13
Jerzy:
2)
y = C*ex2 .... i uzmienniamy stałą.
28 lis 19:16