grnaiastosłupy-powierzchnia i objetosc
michalina: zad.1
Blok stalowy jest graniastosłupem prawidłowym czworokątnym o krawędzi podstawy 20cm i krawędzi
bocznej 80cm. Jaka jest jego masa, jeśli gęstość stali jest równa 7,8g/m szescienny.
zad.2
Do podparcia wystającego tarasu wykonano z granitu z okolic Strzegomia dwie jednakowe
kolumienki mające kształt prawidłowego graniastosłupa sześciokątnego. Oblicz masę obu tych
kolumn...
11 sty 22:15
benek: to co robimy?
11 sty 22:29
benek:

a=20cm
H=80cm
V=0,2*0,2*0,8=0,032m
3
m=V*g
m=7*0,032=0,224g
11 sty 22:34
basia48: zad1.
V=Pp*H
Pp=a2
V=a2*H
V=(20cm)2*80cm.
V=32000cm3
d=m/v*V
d*V=m
m=d*V=7,8g/cm3*32000cm3=249,600g=249,6kg.
20 lis 15:02