Dane jest równanie: (m^2-1)x^2+(m+1)x+1=0
Nerfox: Dane jest równanie: (m
2−1)x
2+(m+1)x+1=0
Dla jakich "m" równanie ma jedno rozwiązanie?
1. równanie liniowe ⇔ a=0
m
2−1=0
m=1 ∨ m=−1
dla m=1:
(1+1)x+1=0
| | 1 | |
x=− |
| ⇒ m=1 spełnia warunki zadania |
| | 2 | |
dla m=−1:
(−1+1)x+1
1+0 ⇒ x∊∅
2. równanie kwadratowe ⇔ Δ=0 ∧ a≠0
Δ=(m+1)
2−4(m
2−1)
Δ=m
2+2m+1−4m
2+4
Δ=−3m
2+2m+5
I co dalej? Proszę o podpowiedź, nie o gotowe rozwiązanie.
28 lis 15:49
Jerzy:
Konsekwentnie: −3m2 + 2m + 5 = 0
28 lis 15:51
Nerfox: I Δm?
28 lis 15:51
Jerzy:
Tak .... i pamietaj o drugim waruku: m2 − 1 ≠ 0
28 lis 15:53
Nerfox: Okej...
−3m
2+2m+5=0
Δ
m=4+15=19
√Δm=
√19
Nie wygląda to dobrze...
m∊{m
1,m
2,1}?
28 lis 16:05
Nerfox: up
28 lis 16:36
dfdf:
zle delta
= 4 − 4*(−3)*5 = 4 + 60 = 64
28 lis 16:44
Nerfox: Czeski błąd, dzięki!
28 lis 16:55