bhuj
Mery lu: | | lnx | |
f(x)= |
| wyznacz przedziały wypukłości wklęsłości oraz punkty przegięcia (pochodna , |
| | x | |
druga pochodna, warunek konieczny i wystarczajączy)
28 lis 14:28
Jerzy:
Drugą spróbuj sama.
28 lis 14:31
Mery lu: Jerzy...
28 lis 14:32
28 lis 14:35
28 lis 14:36
Jerzy:
Dobrze policzyłaś.
28 lis 14:37
Mery lu: i co dalej?
28 lis 14:38
28 lis 14:38
Jerzy:
Tak w liczniku 2lnx − 3
Teraz miejsca zerowe pochodnej
28 lis 14:41
Mery lu: a skąd to −3?
28 lis 14:42
Jerzy:
| | −x − 2x(1−lnx) | | x(−1 − 2 + 2lnx) | | 2lnx − 3 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | x4 | | x4 | | x3 | |
28 lis 14:48
Mery lu: a ok. a warunek konieczny i wystarczający?
28 lis 14:54
Jerzy:
Druga pochodna równa zero i zmiana znaku pochodnej.
28 lis 14:54