yo
gimnazjalista: pół litra miodu waży 1,5kg. Ile waży y kg miodu?
Nie wiem czy to dobrze robie,
skoro y to kilogramy to 3/2y = 1/2x
y = 2/6x?
i jeszcze
pół litra miodu waży 0,9kg x litrów miodu waży y kg i trzeba wyznaczyć zależność x od y.
Drugiego nie umiem, pomożecie?
28 lis 13:46
Mery lu: pierwsze jest dobrze (na proporcje)
28 lis 13:50
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 10 | | 10 | | 5 | |
2) y* |
| = 0,9*x ⇔ x = |
| y* |
| = |
| y = |
| y |
| | 2 | | 2 | | 9 | | 18 | | 9 | |
28 lis 13:53
gimnazjalista: a drugie jak?
28 lis 13:54
gimnazjalista: o dzięki Jerzy
28 lis 13:54
Janek191:
y kg miodu waży y kg.
28 lis 15:20