zadanka z wzorów Viete a
Mati: mógłby ktoś mnie naprowadzić jak rozwiązać takie zadanie? Bo już kompletnie nie pamiętam
1.Dla jakich wartości parametru p rozwiązania równania x2+2(p+1)x+9p−5=0 są liczbami ujemnymi?
Co do drugiego zadania to wychodzą mi niestworzone rzeczy
2.Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów rozwiązań rzeczywistych danego równania jest
najmniejsza?
A) x2−(m−5)x+2(3−m)=0
B) x2−(m−2)x−3−m=0
C) x2+(m−6)x+m−7=0
D) x2+mx−m+3=0
zacząłem od wzoru na kwadrat sumy który po przekształceniu wygląda tak:
(x1+x2)2−2x1x2=x12+x22
i przykłada A
x1+x2=m−5 x1x2=2(3−m)=6−2m pomnożone przez dwa daje 12−4m
i to wszystko podstawione do wzoru daje błędny wynik
28 lis 13:31
Jerzy:
1)
Δ > 0
x1*x2 > 0
x1 + x2 < 0
28 lis 13:32
Jerzy:
2)
f(m) = (m − 5)2 − 2*2(3 −m) ... i szukasz minimum tej funckcji
28 lis 13:36
Jerzy:
Oczywiśćie w 2) musisz dołożyć warunek: Δ > 0
28 lis 13:37
Mati: co do 1 to
x1+x2=−2p−2
−2p−2<0
p>−1
x1x2=9p−5
9p−5>0
p>5/9
Δ>0
Δ=(2p+2)2−4(9p−5)
Δ=4p2−28p+24
p2−7p+6>0
i teraz policzyłem Δp=25
√Δp=5
p1=1 p2=6
dla p1=1 podłożonego do p2−7p+6>0 wychodzi 0>0 i dla 6 też
i co teraz z tym zrobić?
a co do drugiego to wiem ale zapominam czasem o tych warunkach
28 lis 13:47
Mati: w 2 po podstawieniu wychodzi m2−6m=13=x12+x22 i jak licze Δ z tego to jest na minusie..
czy mam po prostu podstawiać do równania liczby i spr dla których będzie najmniejsza
28 lis 14:05
Jerzy:
Po co ? ...kiedy funkcja f(m) = (m −5)2 − 4(3 − m) osiąga minimum ?
28 lis 14:07
Mati: ahhh no tak teraz wszystko jasne f−ja osiąga najmn. wartość dla x=−b/2a
Dzięki, a pomożesz dokończyć to 1?
28 lis 15:16
Jerzy:
Znajdż część wspólną:
1) p > −1
2) p > 5/9
3) p ∊ (−∞,1) U (6,+∞)
28 lis 15:21
Mati: ok już mam dzięki wielkie
28 lis 16:32