Matematyka - studia
Electron: Mam 2 szybkie pytanka.
1) Jezeli mam przyklad, w ktorym nalezy obliczyc zb wart log10(sinx)
Df = (2kπ, π+2kπ) wiadomo, ze log sinx > 0 czyli mamy juz przedzial sinusa x∊(0,1) a w
polaczeniu z logarytmem idziemy od −∞. Czego mi brakuje? Od minus nieskonczonosci do ile? 1
czy 0? Trzeba by bylo policzyc jakas granice, tyle, ze jaka?
2) Da sie policzyc pochodna typu 2sinx ?
28 lis 12:40
Jerzy:
Ad 2) f'(x) = 2sinx*ln2*cosx = ln2*sin2x
28 lis 12:43
Electron: To jest z pochodnej zlozonej tak?
28 lis 12:44
Jerzy:
Ad 1) skoro sinx ∊ (0,1> , to log10(sinx) przyjmuje wartośći z przedziału (−∞ ,0>.
28 lis 12:44
Jerzy:
Tak ... z pochodnej funkcji złożonej.
28 lis 12:45
Jerzy:
Pomyłka .....f'(x) = 2
sinx*ln2*cosx ... i koniec
28 lis 12:45
Adamm: sinx∊(0;1>
limt→0+log(t)<log(sinx)≤log1
log(sinx)≤0
2. tak
( 2sinx )' = 2sinx*ln2*cosx
28 lis 12:46
Electron: ok, dzieki bardzo

<3
28 lis 12:56