kto wie
faust: | | π | | π | |
czy ( 1 + cos |
| +isin |
| ) 6 =27 czy może −27  |
| | 3 | | 3 | |
28 lis 12:24
Janek191:
cos
π3 = 0,5
więc
| | 3 | | √3 | | 9 | | 3√3 | | 3 | |
( |
| + i |
| )6 = ( |
| + |
| i − |
| )3 = |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 3 | | 3√3 | | 9 | | 9 | | 27 | | 3 | | 3 √3 | |
= ( |
| +i |
| )3 = ( |
| + |
| √3 i − |
| )*( |
| +i |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 9 | | 9 | | 3 | | 3 √3 | |
( − |
| + |
| √3 i)*( |
| + |
| i) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 27 | | 27 | | 27 | | 81 | | 108 | |
= − |
| − |
| √3 i + |
| √3 i − |
| = − |
| = − 27 |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
28 lis 15:33
faust: a czy można to zrobić stosując wzór Moivre'a, bo ja tak próbowałem i wychodzi mi −27, nie wiem
dlaczego
29 lis 11:38
jc: Można. Moduły liczb 1 i (cos 60o + i sin 60o) są równe jeden.
Argument sumy wynosi 60o/2 = 30o, a moduł = przekątna rombu = podwojona
wysokość trójkąta o boku 1 = √3.
Dlatego szósta potęga ma moduł √36 = 27 i argument 6*30o = 180o.
Zatem jest to liczba −27.
29 lis 11:49
faust: faktycznie mój błąd jakoś inaczej na to patrzyłem dzięki
29 lis 12:06