granice ciągów
szarlotka: Oblicz granicę ciągów:
| | 1 | | 2 | | n | |
en = n( |
| + |
| +...+ |
| |
| | n2 + 1 | | n2 + 1 | | n2 + n | |
czy dobrze wyliczylam ze to zmierza do
∞?
h
n = log
n + 1 (n
2 + 1)
| | log1 (n2 + 1) | | log1(1 + n2) | |
lim n→∞ hn = |
| = |
| * n2 / U{log1 (1 |
| | log1 (n + 1) | | n2 | |
+ n) }{n} *
czy dobrze robie? wtedy tez wychodzi
∞
28 lis 12:21
Adamm: e
n <− popraw
h
n logarytm o podstawie 1

sprawdź definicję
28 lis 12:24
szarlotka: ok, nie moze byc jeden ale jakakolwiek liczbe wymysle to wychodzi mi
∞
e
n prosze o wskazowke
28 lis 12:52
Adamm: | | log(n2+1) | | | |
lim |
| = lim |
| = 2 |
| | log(n+1) | | | |
28 lis 13:03
Adamm: | | 1 | | 2 | | n | |
en=n( |
| + |
| +...+ |
| )  |
| | n2+1 | | n2+2 | | n2+n | |
28 lis 13:06
jc: Pierwsze zadania widziałem kilka razy w ostatnich dniach.
Trzy ciągi.
28 lis 13:51