monotoniczność i ekstrema
conbest: Mam pewien problem z zadaniem i prosiłbym o pomoc.Mam wyznaczyć ekstrema lokalne i przedziały
monotoniczności funkcji y=
3√x2*e
−x.
| | 2 | | 2 | |
Wyliczyłem y'= |
| *e−x + 3√x2 * −e−x = e−x( |
| − 3√x2). |
| | 33√x | | 33√x | |
Byłbym wdzięczny jakby ktoś sprawdził czy jest dobrze wyliczona pochodna i wyliczył co dalej
zrobić
28 lis 11:43
Adamm: pochodna
| | 2 | | 2 | |
y'>0 ⇔ |
| −3√x2>0 ⇔ 23√x−33√x4>0 ⇔ 3√x(2−3x)>0 ⇔ x(2−3x)>0 ⇔ x∊(0; |
| ) |
| | 33√x | | 3 | |
| | 2 | |
minimum lokalne dla x=0, maximum dla x= |
| |
| | 3 | |
monotoniczność to już chyba oczywiste
28 lis 11:50
conbest: Nie do końca oczywiste. Mógłbyś wytłumaczyć ?
28 lis 11:51
28 lis 11:52
conbest: Czyli od przedziału (0;2/3) jest malejąca, a tutaj x∊(−∞;0)∪(2/3;∞) rosnąca ?
28 lis 11:54
Jerzy:
Odwrotnie .
28 lis 11:57
Adamm: <0;2/3> rosnąca, (−∞;0> oraz <2/3;∞) malejąca (funkcja może być monotoniczna na przedziale,
ale nie na sumie przedziałów)
28 lis 11:57
conbest: oki wielkie dzięki
28 lis 11:59