Wyznaczanie pochodnych funkcji
Myszu: Witam. Czy mógłby ktoś wyznaczyć mi pochodne z poniższych funkcji?
Pierwszy nawias to licznik, drugi to mianownik
a) f(x) = (x2 + x − 2) : (x2 + 2x −3)
b) f(x) = (2x −1) : (x+3)3
28 lis 10:53
Jerzy:
| | (2x+1)(x2+2x−3) − (2x+2)(x2+x − 2) | |
a) f'(x) = |
| |
| | (x2+2x−3)2 | |
28 lis 10:56
Jerzy:
| | 2x(x+3)2 − 3*(2x−1)(x+3)2 | |
b) f'(x) = |
| |
| | (x+3)6 | |
28 lis 10:57
Myszu: Pod jaki wzór trzeba to podstawić?
28 lis 11:01
Benny: | | 1 | | 1 | | 1 | |
(f(x)* |
| )'=f'(x)* |
| −f(x)*g'(x) |
| |
| | g(x) | | g(x) | | (g(x))2 | |
28 lis 11:03
Jerzy:
| | 2(x+3)3 − 3(2x−1)(x+3)2 | |
poprawka b) f"(x) = |
| |
| | (x+3)6 | |
28 lis 11:04
28 lis 11:05