Ostatnie zad. Matura próbna (oceń.)
Dgg: Dane są dwa ciągi arytmetyczny (x−3,x,y) i geometryczny (x,y,2y) (5 pkt.)
Zrobiłem to zadanie w następujący sposób i ocencie ile pkt. Należy się za to zadanie (o ile
się jakieś należą oczywiście)
y×q=2y/÷y
q=2
x×2=y
2x=y
x−3+r=x
r=x−x+3
r=3
a1=3−3=0
a2=a1+r=
a2=0+3=3
a3=0+6=6
a2=a3(wiem że to jest błąd zapomniałem skreślić)
a2=g1
g1=3
g2=6
g3=2×a3=2×6=12
28 lis 10:21
Jerzy:
A jaka jest treść zadania ?
28 lis 10:37
Dgg: Ciąg (x−3,x,y) jest ciągiem arytmetycznym. Ciąg (x,y,2y) jest ciągiem geometrycznym o wyrazach
dodatnich .
Znajdz wyrazy ciągu arytmetycznego oraz wyrazy ciągu geometrycznego.
28 lis 11:02
Jerzy:
2x = x − 3 + y ⇔ x = y − 3
y2 = 2xy
y2 = 2(y−3)*y ⇔ y2 − 6y = 0 ⇔ y(y−6) = 0 ⇔ y = 0 lub y = 6
x = 0 − 3 = −3
x = 6 − 3 = 3
(−3,0) lub (3,6)
28 lis 11:12
Jerzy:
Oczywiście para: (−3,0) odpada , bo ciąg geometryczny ma mieć wyrazy dodatnie,
a więc jedyne rozwiazanie to para : (3,6)
28 lis 11:17
Dgg: Ja dostałem 0 pkt. Możesz mi wyjaśnić w którym momencie straciłem te wszystkie punkty?
28 lis 11:28
Jerzy:
Zacznijmy od poczatku... Co to jest: x*q = 2y ?
28 lis 11:33
Jerzy:
a...tam jest y*q .... żle popatrzyłem...
28 lis 11:36
Jerzy:
Reasumując masz dobrze rozwiązane , też nie rozumiem dlaczego dostałeś/aś o punktów .
28 lis 11:56