Zadanie nr 7
5-latek:

Kwadrat ABCD umieszcono na osi liczbowej wtaki sposob jak na rysunku
Wierzcholek A ma wspolrzedna 0 na tej osi
Wyobraz sobie ze kazda z polosi ujemna i dodatnia nawijamy na ten kwadrat .
Odpowiedz na nastepujace pytania rozwazajac 3 sytuacje
1. bok kwadratu ma dlugosc 2
2. bok kwadratu ma ddlugosc
√2
3. bok kwadratu ma dlugosc π
a) Jaki jest warunek wiaze wspolrzedne punktow ktore po 'nawinieciu' pokryja sie z punktem o
wspolrzednej 3 ?
b) Czy mozliwe jest aby punkty o wspolrzednych 5π i (−7π) sie pokryly?
c) Jaki warunek wiaze liczby a i b jesli wiadomo ze punkty o wspolrzednych a i b sie pokryly
28 lis 09:22
5-latek:
28 lis 12:38
Adamm: a) najpierw rozpatrzmy dodatnią część, 3 leży, wszystkie 3+L*k gdzie k jest naturalne, a L
obwodem
też powinny
teraz ujemna, najpierw musimy znać najmniejszą ujemną leżącą, czyli 3−L, czyli wszystkie
3−L(k+1)
leżą
ogólnie wszystkie postaci 3+L*c gdzie c jest całkowite
28 lis 12:58
5-latek: ja tego nie rozumiem .
Wezmy np bok dlugosci 2 . Teraz przy obrocie C przejdzie na 4 .(a ma byc 3
28 lis 13:08
Jerzy:
Cześć

Co to jest punkt o współrzędnej 3 ? ( przypadek a)
28 lis 13:12
Adamm: łatwiej wyobrazić sobie że "nawijamy" część osi na kwadrat, zamiast obracać kwadrat
pytanie a) jest o wyznaczenie punktów pokrywających się z trójką, chyba że coś pokręciłem
28 lis 13:13
5-latek: czesc
Jerzy 
Tak jest w zadaniu napisane .
Adamm dobrze napisal bo do a) mam odpowiedz
x=3+8n
x=−5−8n n∊N
Ale co to jest n to nie wiem .
b) nie
c) a−b=8n i n∊C .
Zaraz do pracy bede jechal to moze wieczorem jak bedziesz albo moze
Adamm Mila
lub [F[Eta[[
cos podpowie .
28 lis 13:18
Adamm: c) mamy punkt a, określa pewien punkt na kwadracie
musimy przejść po tym kwadracie od punktu a pewien dystans, żeby dojść do punktu wyjściowego
ten dystans jest naszym obwodem, czyli jeśli 2 punkty mają się pokrywać, muszą być różne o
obwód
czyli tak jak jest w odpowiedzi, a−b=L*n, gdzie n∊C
28 lis 13:26
5-latek: A tutaj cos wymyslicie drogie Panie ?
28 lis 22:53
5-latek: Nie rozumiem o co tutaj chodzi z tymi punktami
29 lis 00:11
5-latek: czy moze ktos wytlumaczyc podpunkt a) ?
29 lis 09:17
5-latek: Juz nie trzeba .
29 lis 12:40