Pomocy wychodzi mi a=0 ale później nie zgadza się z tą dwukrotnoscią -2
Ohma: Liczba −2 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu w(x)= x4+ax3−9x2+bx+12. Wyznacz
współczynniki a i b oraz pozostałe pierwiastki tego wielomianu
28 lis 05:59
ICSP: x1 = −2 , x2 = −2 . x1 + x2 = −4 , x1x2 = 4
x1x2 + x1x3 + x1x4 + x2x3 + x2x4 + x3x4 = −9
x1x2x3x4 = 12 ⇒ x3x4 = 3
4 + x1(x3 + x4) + x2(x3 + x4) + 3 = − 9
(x3 + x4)(x1 + x2) = − 16
x3 + x4 = 4
x3x4 = 3 i x3 + x4 = 4 ⇒ x3 , x4 są rozwiązaniami równania z2 − 4z + 3 = 0 czyli
x3 = 3 i x4 = 1
w(x) = (x+2)2(x−3)(x−1) = x4 − 9x2 − 4x + 12
a = 0 , b = −4
28 lis 08:53
piotr1973: w(−2)=0
w'(−2)=0 ⇒
x4+a*x3−9x2+b*x+12=0
x (3 a x + 4 x2 − 18) + b=0
x=−2
⇒ a = 0, b = −4
28 lis 09:05