matematykaszkolna.pl
Sprawdź czy wyrażenie jest tautologią. sisi: Sprawdzić czy wyrażenie [p∨(q⇒p)]⇒[(∼p)∧q] jest tautologią.
27 lis 23:14
Sanders: [p∨(q⇒p)]⇒[(∼p)∧q] 1 0 Dowodem nie−wprost może być? Zakładamy, że implikacja jest fałszywa. Więc poprzednik , czyli [p∨(q⇒p)] musi być prawdziwy, a następnik [(∼p)∧q] fałszywy [p∨(q⇒p)] 1 1 czyli Var(p) = 1, Var(q) = 1, [(∼p)∧q] Var(q)=1 (z wyżej) to Var(~p) = 0, No nie jest tautologią, nie doszło do sprzeczności. A jeśli chciałabyś sprawdzić w jakich przypadkach formuła jest spełnialna lub falsyfikowalna, to trzeba to rozpisać sobie z tabelki. Już jeden przypadek masz. Formuła jest falsyfikowalna dla p = 1 i q = 1;
28 lis 01:55
Sanders: Dostępne opcje to jeszcze tabelka prawdy formuły, drzewka semantyczne, rezolucje (wpierw do postaci koniunkcji alternatyw, a gdy otrzymasz klauzulę pustą, to formuła jest tautologią).
28 lis 02:04
sisi: Bardzo dziękuję, potrzebuję jeszcze w postaci tabelkiemotka
28 lis 12:04
Sanders: Tabelkę zrób sobie sama. To jest minimum, które powinnaś już umieć z zajęć Wypisałem Ci tylko kilka możliwości, które umożliwiają nam sprawdzenie czy formuła jest tautologią, czy też nie.
28 lis 14:12
sisi: Ok,spróbujęemotka pierwsze zajęcia mam za tydzień,ale dostałam materiały do nauczenia się wcześniej i kilka zadań do zrobienia.Pozostałe zrobiłam z tym mam problem i dlatego napisałam.Nie zależy mi na tym,żeby ktoś coś za mnie zrobił,ale dzięki temu chcę się nauczyć,pozdrawiam
28 lis 15:26