Sprawdź czy wyrażenie jest tautologią.
sisi: Sprawdzić czy wyrażenie
[p∨(q⇒p)]⇒[(∼p)∧q]
jest tautologią.
27 lis 23:14
Sanders: [p∨(q⇒p)]⇒[(∼p)∧q]
1 0
Dowodem nie−wprost może być?
Zakładamy, że implikacja jest fałszywa.
Więc poprzednik , czyli [p∨(q⇒p)] musi być prawdziwy, a następnik [(∼p)∧q] fałszywy
[p∨(q⇒p)]
1 1
czyli
Var(p) = 1,
Var(q) = 1,
[(∼p)∧q]
Var(q)=1 (z wyżej)
to Var(~p) = 0,
No nie jest tautologią, nie doszło do sprzeczności.
A jeśli chciałabyś sprawdzić w jakich przypadkach formuła jest spełnialna lub falsyfikowalna,
to trzeba to rozpisać sobie z tabelki.
Już jeden przypadek masz.
Formuła jest falsyfikowalna dla p = 1 i q = 1;
28 lis 01:55
Sanders: Dostępne opcje to jeszcze tabelka prawdy formuły, drzewka semantyczne, rezolucje (wpierw do
postaci koniunkcji alternatyw, a gdy otrzymasz klauzulę pustą, to formuła jest tautologią).
28 lis 02:04
sisi: Bardzo dziękuję, potrzebuję jeszcze w postaci tabelki
28 lis 12:04
Sanders: Tabelkę zrób sobie sama. To jest minimum, które powinnaś już umieć z zajęć Wypisałem Ci tylko
kilka możliwości, które umożliwiają nam sprawdzenie czy formuła jest tautologią, czy też nie.
28 lis 14:12
sisi: Ok,spróbuję

pierwsze zajęcia mam za tydzień,ale dostałam materiały do nauczenia się wcześniej
i kilka zadań do zrobienia.Pozostałe zrobiłam z tym mam problem i dlatego napisałam.Nie zależy
mi na tym,żeby ktoś coś za mnie zrobił,ale dzięki temu chcę się nauczyć,pozdrawiam
28 lis 15:26