Oblicz
Kudłaty: (−1+i√3)35
Wyszło mi z=235 (cos70π3+i sin70π3)
27 lis 22:43
Kudłaty: Do potęgi 35
27 lis 22:43
Janek191:
Skorzystaj z okresowości funkcji cos i sin .
27 lis 22:47
Jack:
2 sposoby
1. algebraiczny (chyba krotszy)
2. trygonometryczny
Podaj dokladna wartosc ile to jest cos 70pi/3 i sinus tez
27 lis 22:47
Kudłaty: Tu się już pogubiłem.
27 lis 22:51
Janek191:
| | 70 π | |
cos |
| = cos (23 π + 13π) = cos ( 22π + 43 π) = |
| | 3 | |
=cos (π +
13π) = − cos
π3 = −0,5
Podobnie z sinusem
27 lis 22:56
Kudłaty: Już rozumiem czyli wynik będzie z=235(−0,5−i √32)
27 lis 23:03
Kudłaty: ?
27 lis 23:03
Janek191:
Tak
28 lis 09:39