OSTROSŁUPY
pionasek:
Ściany boczne ostrosłupa prawidłowego trójkątnego są trójkątami prostokątnymi o
przeciwprostokątnej równej 20cm. Oblicz objętość tego wielościanu.
Rysunek zrobiłem tak jak wyżej i wgl nie mam pomysłu jak te zadanie zacząć.
pomoże ktoś
?
27 lis 22:30
Eta:
1/ Ściany boczne są trójkątami prostokątnymi równoramiennymi
2/ W podstawie jest trójkąt równoboczny o boku a=20 to P
p=....
3/ Spodek wysokości pokrywa się ze środkiem okręgu wpisanego w podstawę
| 10√3 | |
hp=3r ⇒ 3r= 10√3 ⇒ r= |
| |
| 3 | |
4/ długość wysokości ściany bocznej : h
b= 10
5/ to H=
√hb2−r2=.....
27 lis 22:58
pionasek: wooow teraz rozumiem, dzięki wielkie
27 lis 23:00
27 lis 23:01
pionasek: skąd się wzięło u Mila 20= a{2} ?
27 lis 23:08
pionasek: 20 =a√20
27 lis 23:08
pionasek: 20 = a√2
27 lis 23:08
Eta:
27 lis 23:12
pionasek: aa teraz wszystko jasne
dziękuje bardzo za pomoc
!
27 lis 23:15
Mila:
1) 20=a
√2 ten trójkąt to połowa kwadratu o boku a.
Przekątna d=a*
√2
20=a*
√2
2)
albo tw. Pitagorasa.
20
2=a
2+a
2
2a
2=400
a
2=200
a=
√100*2
a=10
√2
27 lis 23:16
Eta:
| 1000√2 | |
Odp: V= |
| −−−−−taka sama jak u mnie i u Mili |
| 3 | |
Mili rozwiązanie
sprytniejsze
27 lis 23:17
Eta:
Mnie
Bozia nie dała ..... wyobraźni przestrzennej
27 lis 23:19
Mila:
Witaj
Eto, kokietujesz, masz wspaniałą wyobraźnię.
Zdrowa?
27 lis 23:29
Eta:
Witam
Jak na razie (odpukać) zdrowa
Nie "kokietuję" .... to prawda
27 lis 23:32
Eta:
Popijaj
27 lis 23:39
Mila:
Tak, właśnie małżonek wciska mi piwko i jakieś soki. Dziękuję Ci i życzę zdrowia.
27 lis 23:40
Eta:
Pij jeszcze napar z piołunu ( gorzkie jak licho ale ... pomaga)
27 lis 23:51
Mila:
Wypiję.
27 lis 23:53
Eta:
Zdrowia
27 lis 23:55