funkcja
321: 1. Wśród poniższych wskaż liczbę , która nie należy do zbioru wartości funkcji
a.−41
b.3
c.2,7
d.4,8
odp uzasadnij
2. Suma miejsc zerowych funkcji f(x)=
x +x
2 dla x≤0
x+2 dla x >0
jest równa:
27 lis 21:35
Adamm: | | 2 | | 2 | |
1. ( |
| )x−1>0 ⇔ 4−( |
| )x−1<4 |
| | 3 | | 3 | |
d)
2. x+x
2=0 ⇔ x(1+x)=0
miejsce zerowe dla x=0, x=−1
x+2=0 ⇔ x=−2
odp. −1
27 lis 21:38
piotr: 1. d. bo funkcja jest rosnąca, a lim w ∞ jest 4
27 lis 21:39
Janek191:
z.2
x*(1 + x) = 0 ⇔ x = − 1 lun x = 0
x + 2 = 0 ⇔ x = − 2 ale − 2 < 0
Suma
s = − 1 + 0 = − 1
27 lis 21:40