Liczby zespolone, jak wyglądają zbiory opisane równaniami...
BiednyStudent: Uczyłem się o liczbach zespolonych i większość zadań mi nie sprawia problemu, ale nie wiem jak
poiwnienem podejść do tego zadania:
Jak wyglądają zbiory opisane równaniami:
|z−2−3i| = 4
...
Ktoś pomógł by mi rozwiązać to jedno równanie ? Potem już z resztą równań chyba sobie poradzę.
27 lis 21:19
Adamm: z=x+yi
|x−2+(y−3)i|=4
(x−2)2+(y−3)2=4
mamy okrąg o środku S=(2; 3) i promieniu r=2
27 lis 21:21
Adamm: przepraszam,
√(x−2)2+(y−3)2=4
(x−2)2+(y−3)2=16
o promieniu 4
27 lis 21:21
BiednyStudent: Czyli mam to rysunkiem zaznaczyć na płaszczyźnie ?
27 lis 21:32
Adamm: możesz, nie wiem czy trzeba, w poleceniu napisali "opisz"
27 lis 21:33
BiednyStudent: Czyli mam napisać: zbiór ten wygląda jak okrąg ? Dziwne to jakieś...
Pozostałe równania:
|(1+i)z+(1−i)| = 1
|z−2| = |z−3i|
|z−1| = 2|z|
Z pierwszego mi wyszło √2x2+2y2+4y+2 = 1 ?
27 lis 21:47