tttt
majka: | | (x+1)(x−2) | |
zbadaj ciągłość funkcji f(x)={ |
| dla x ∊ R / {−1,2} & 0 dla x ∊ {−1,2} } |
| | x2−x−2 | |
w x
0 = −1
wyszlo mi ze jest ciagła
bo lim
x→−1f(x) = 0 = f(−1) a w odp nie jest ciagła, gdzie robie bład?
27 lis 21:05
Adamm: przecież funkcja dla x=−1 jest nieokreślona...
27 lis 21:08
ICSP: | | ⎧ | 1 gdy x ∊ R\{−1 ; 2} | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 0 gdy x = 1 v x = 2 | |
więc dlaczego lim
x → −1 f(x) = 0
27 lis 21:10
ICSP: x = −1 v x= 2 oczywiście.
Adamm jest określona po znaku "&"
kolega nie dodał "k", więc mu formuła nie wyszła.
27 lis 21:10
majka: dlaczego 1 gdy x ∊ R \ {−1;2} ?
27 lis 21:13
ICSP: x
2 − x − 2 = (x + 1)(x − 2)
27 lis 21:14
majka: a czyli wszystko przez to ze zle rozlozylam

dzieki
27 lis 21:17