...
tonny88: sorki, ja jeszcze raz z tym zadaniem, POMOCY

w klasie liczącej 20 uczniów, chłopców jest
więcej niż dziewczynek. 4 osoby noszą okulary, czyli 20% chłopców i 20% dziewczyn. ile
chłopców i ile dziewczyn liczy ta klasa? DZIĘKI z góry
11 sty 22:01
tonny88: oczywiście trzeba ułożyć układ równań...
11 sty 22:02
tonny88: czy ma ktoś pomysł
11 sty 22:25
Eugen10: Jeśli chłopców jest więcej to i noszących okulary chłopców tez jest więcej niż noszących
okulary dziewcząt. Podział

kularników może by tylko taki:
3 chłopców i jedna dziewczynka 3 + 1 = 4
Jeżeli 3 to 20% całkowitej liczby chłopców to liczba ta wynosi 3 * 5 = 15
A wszystkich dziewczynek jest 1 * 5 = 5.
11 sty 22:26
tonny88: dzięki, ale ja muszę ułożyć układ równań, pierwsze równanie x = y = 20, ale nie mam pojęcia
jak będzie wyglądało drugie równanie, ale dzięki
11 sty 22:31