Wartosc bezwzgledna
tsq: |x|−|x−4|=2 Wiem, ze to jest mega proste tylko ciagle mi nie wychodzi... Ma wyjsc x=3 a wychodz
mi 4=2
27 lis 20:52
Eta:

1/ dla x ∊( −
∞, 0) −x+x−4=2 ⇒ −4=2 −− sprzeczność ( brak rozwiązań
dla x∊<0, 4) x +x−4=2 ⇒ 2x=6 ⇒ x=3 ∊<0,4) jest rozwiązaniem
dla x∊<4,
∞) x −x+4=2 ⇒ 4=2 −− sprzeczność
Odp:
x=3 jest jedynym rozwiązaniem tego równania
27 lis 21:09
5-latek: Jest mega proste dla tego kto wie jak to obliczyc
x−4=0 to x=4
Teraz przedzialy
1. x∊(−∞,0)
2. x∊<0,4)
3. x∊<4 ∞)
Teraz rozwiazuj w tych przedzialach
1. przedzail jest
−x−(4−x)=2
−x−4+x=2
−4=2 sprzecznosc (moe ma rozwiazn w tym przedziale .
2 przedzail Walcz
27 lis 21:13