rachunek różniczkowy - zadanie optymalizacyjne
also: w półokrąg o promieniu r wpisujemy prostokąty w ten sposób ze dwa wierzchołki należą do
średnicy a pozostałe dwa do łuku półokręgu. Wyznacz długości boków prostokąta o największym
polu.
27 lis 20:31
Adamm:

b=2
√r2−a2
P=a*2
√r2−a2
P
2=h(a)=4a
2(r
2−a
2)=4r
2a
2−4a
4
h'(a)=8r
2a−16a
3
h'(a)=0 ⇔ a(r
2−2a
2)=0 ⇔ a=
√2r/2 (resztę odrzucamy)
h'(a)>0 ⇔ a(r
2−2a
2)>0 ⇔
√2r/2>a
czyli a=
√2r/2 jest minimum
odp. a=
√2r/2, b=
√2r
27 lis 20:39
Adamm: czyli gdy prostokąt ten jest kwadratem
27 lis 20:40
Adamm: przepraszam, nie jest kwadratem, coś mi się ubzdurało
27 lis 20:41
also: Okej, ale dlaczego właściwie liczysz P2?
28 lis 15:42