Działania na pierwiastkach
Dtw: Cześć, mam problem z przekształceniem części równania (działania na pierwiastkach)
Wykaż, że √8−2√15+√5−2√6+√8+2√2−2√5−2√10=1
Dwa pierwsze wyrażenia pierwiastkowe są proste do przekształcenia albowiem
√8−2√15 = √(√3−√5)2
√5−2√6 = √(√2−√3)2
Tylko nie wiem jak przekształcić: √8+2√2−2√5−2√10
27 lis 20:26
Benny: (1+√2−√5)2=8+2√2−2√10−2√5
27 lis 20:33
ICSP: (a + b − c)2 = a2 + b2 + c2 + 2ab − 2ac − 2bc = 8 + 2√2 − 2√5 − 2√10
Postaraj się tak dobrać, a,b,c aby równość zachodziła.
27 lis 20:33
Dtw: Dzięki wielkie
27 lis 20:50