Wartość bezwzględna.
tsq: Oblicz:
|3−2x| + 5 = 2|x+3| Nigdy nie spotkalem sie z przykladem gdzie wartosc bezwzgledna jest po
obu stronach, jak to zrobić?
27 lis 20:17
Adamm: albo rozważasz przedziały, albo 4 przypadki, przy czym na końcu wszystko sprawdzasz
27 lis 20:19
Jack:
albo dzielisz na przypadki, albo rozpisujesz jak zawsze...
|3−2x|+5=|2x+6|
i rozbijamy 2x+6 na 2 przypadki
2x+6 = −(|3−2x|+5) lub 2x+6 = |3−2x|+5
i teraz wszystko poza wartoscia bezwzgledna na lewo i znowu 2 przypadki
27 lis 20:19