Zadanie mr 3 .
5-latek: Dany jest zbior punktow z ktorych zadne 3 nie sa wspoliniowe
Oblicz liczbe punktow wiedzac ze laczna liczba odcinkow laczacych te punkty jest
a) 2
b) 3
c)n razy wieksza od liczby punktow
Jesli mamy n punktow to liczba odcinkow laczacych te punkty wynosi
Czyli do a) rownanie bedzie takie
27 lis 20:11
5-latek: Chyba jednak nie
Bedzie tak
27 lis 20:14
5-latek: Jesli zapiszse teraz
2n(n−1)= 2n
2n2−4n=0
to n=−2 lub n=2
n=2 zostaje ale to nie jest prawidlowa odpowiedz
Ma byc w a) n=5
27 lis 20:26
5-latek:
27 lis 21:03
27 lis 21:12
5-latek: | | n(n−1 | |
A w c) bedzie |
| = n*n = n2 ? |
| | 2 | |
27 lis 21:15
5-latek: To c)
n(n−1)= 2n2
n2−n=−2n2
−n2−n=0
n2+n=0 ⇒n(n+1)=0 z tego bedzie n+1 punktow a w odpowiedzi mam 2n+1 .
27 lis 21:56
Mila:
Tu trzeba inaczej, jest kolizja oznaczeń.
k− liczba punktów
k*(k−1)=2nk
k*(k−1)−2n*k=0
k*[k−1−2n]=0
k−1−2n=0
k=2n+1
27 lis 23:28
Mila:
28 lis 17:48
5-latek: Dobry wieczor

rano spojrzalem na to i juz sobie porawilem .
28 lis 22:51