5-latek: Wlasnosci dzialan na potegach
dla x=0 wartosci obu funkcji sa rowne y=1
Dla x>0
Wezmy x=1
| | 1 | | 1 | |
f(1)= |
| i g(1)= |
| wiec f(1)<g(1) |
| | 9 | | 3 | |
x=2
| | 1 | | 1 | |
f(2)= |
| i g(2) = |
| wiec f(2)<g(2) |
| | 81 | | 9 | |
Widac ze dla x>0 f(x)<g(x)
Teraz x<0
| | a | | b | |
jest wzor ( |
| )−n= ( |
| )n |
| | b | | a | |
wiec wezmy np x=−1
f(−1)= 9
1=9 g(−1)= 3
1=3 wiec f(−1)>g(−1)
wwezmy x=−2
f(−2)= 9
2= 81 g(−2)= 3
2= 9 wiec f(−2)>g(−2)
widacze dla x<0 zawszse f(x)>g(x)