matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykres funkcji
Kama:
Hej, muszę narysować wykres tej funkcji : f(x) =
√
x * (|x+1|−|x−1|) / (|x+1|+|x−1|)
, wiem, że powinien wyglądać tak:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=f(x)%3D%5Csqrt%7Bx%5Ccdot%5Cfrac%7B%7Cx%2B1%7C-%7Cx-1%7C%7D%7B%7Cx%2B1%7C%2B%7Cx-1%7C%7D%7D
, ale bardzo proszę o pomoc, jak do tego mogę dojść − jakieś wytłumaczenie, obliczenia? Z góry dziękuję!
27 lis 19:23
Adamm:
dla x<−1 mamy f(x)=
√
x*(−x−1+x−1)/(−x−1−x+1)
=
√
−2x/(−2x)
=1 dla x>1 mamy f(x)=
√
x*(x+1−x+1)/(x+1+x−1)
=
√
2x/(2x)
=1 dla −1≤x≤1 mamy f(x)=
√
x*(−x−1−x+1)/(−x−1+x−1)
=
√
−2x
2
/(−2)
=
√
x
2
=|x|
27 lis 19:29
Kama:
Dziękuję bardzo!
27 lis 19:38
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick