matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dana jest funkcja f(x)=-sin(|x|+π).
sinus:
Dana jest funkcja f(x)=−sin(|x|+π). Prawdą jest, że
π
π
a. f(
)=−f(−
)
2
2
π
π
b. f(
)=−f(−
)
6
6
2π
c. f(−
) jest mniejsze od 0
3
π
d. f(x)=1 tylko dla x=
+2kπ,k ∊c
2
Odp uzasadnij
27 lis 19:17