Działania na pierwiastkach
Mc2: Pomoże mi ktoś z zadaniem? Działania na pierwiastkach
√3−√8+√5−√24+√7−√48=1
27 lis 18:56
Jerzy:
(3 − √8) = (1− √2)2 i idź tym tropem.
27 lis 19:03
Eta:
√3−√8=√(1−√2)2 =|1−√2| = −1+√2
√5−√24=√(√3−√2)2= |√3−√2| = √3−√2
√7−√48= √(2−√3)2 = |2−√3| = 2−√3
+ −−−−−−−
1
27 lis 19:41
5-latek: Pokaze na przykladzie
√5−√24
√5−√24= √x−√y i zalozenie x>y
Do potegi drugiej
5−√24= x+y−2√x*y wiec
ROwnosc ta bedzie spelniona gdy
x+y=5
i
−2√x*y= −√24 (do potegi drugiej
4xy=24 to xy=6
Mamy
{x+y=5
{xy=6
Rozwiazniem tego ukladu jest
x=2 i y=3 lub x=3 i y=2
Z zalozenia ze x>y bedzie x=3 i y=2
to
√5−√24= √3−√2
27 lis 19:54
Eta:
(a−b)2= a2−2ab+b2
√24= 2√6 =2ab ⇒ ab=√6 =√3*√2 ⇒ a= √3 i b=√2 bo a2+b2= 5
(√3−√2)2= 5−2√6= 5−√24
27 lis 20:10
Mc2: Dziękuje, wszystko już jest zrozumiałe
27 lis 20:17