płaszczyzna
Andzia87327: Napisać równanie płaszczyzny π przechodzącej przez punkty P1, P2 i prostopadłej
do płaszczyzny π1 gdy:
P0= (3,−2,1) , π1 :2x−2y−4z−7=0, π2 :x+y−3z−1=0
27 lis 18:26
Andzia87327: Jest do tego jakiś wzór albo sposób postępowania do tego typu zadań? Help
27 lis 19:57
Andzia87327: Odpowiedź powinna wyjść 5x+y+2z−15=0
27 lis 19:58
Adamm: masz tylko jeden punkt, i 2 płaszczyzny, coś jest nie tak
27 lis 19:59
Andzia87327: O rany... znowu źle przepisałam.... Napisać równanie płaszczyzny π przechodzącej przez punkt
P0 i prostopadłej do płaszczyzn π1 i π2, gdy
P0 = (3,−2,1) , π1 :2x−2y−4z−7=0, π2 :x+y−3z−1=0
27 lis 20:04
Adamm: czyli ma zawierać wektory równoległe do v
1=<2; −2; −4>, oraz v
2=<1; 1; −3>
liczysz iloczyn wektorowy v
1xv
2, żeby mieć wektor normalny, a punkt już masz, proste
27 lis 20:15
Adamm: wektor normalny: u=<10; 2; 4> co możemy uprościć n=<5; 1; 2>
równanie płaszczyzny: 5(x−3)+(y+2)+2(z−1)=0 ⇔ 5x+y+2z−15=0
27 lis 20:28