Liceum, funkcja liniowa
Zosia: Na konkursie "EuroMatematyk" postawiono 30 pytań. Za każdą prawidłową odpowiedź uczestnik
dostawał 7 punktów, a za każdą nieprawidłową miał odejmowane 12 punktów. Ile dobrych
odpowiedzi dał Karol, jeśli zdobył w rezultacie 77 punkty?
27 lis 18:19
Adamm: 7x−12y=77
x+y=30
27 lis 18:20
Zosia: Czyli:
y= 30 − x
7x −12 (30 − x) = 77
?
27 lis 18:25
Zosia: Już mam

Chyba...
27 lis 18:27
Zosia: 7x − 12y = 77
x+y=30 / *12
7x −12y = 77
12 x + 12y = 360
czyli:
19x = 437 /:19
x = 23
Odp. Karol udzielił 23 dobrych odpowiedzi.
Proszę o informację czy to prawidłowo rozwiązane zadanie...
27 lis 18:31
Adamm: poprawna odpowiedź to x=23, y=7
27 lis 18:32