Geometria analityczna, parametry
Wersza: Witam! Potrzebuję pomocy w kilku zadankach z geometrii analitycznej, oto one:
1.są punkty A (−2,0), B(0,4) i C o pierwszej współrzędnej równej −1 należący do prostej y=ax.
Dla jakich wartości parametru a pole trójkąta ABC jest równe 10?
2. Dla jakich wartości parametru m nierówność x
2+y
2−2mx+4my+20≤0 opisuje koło?
3. Dla jakich wartości parametru k wektor u=[−3,2−k] ma długość
√14 ?
Od razu mówię że nie trzeba mi całego gotowego rozwiązania, raczej pomoc w ustaleniu planu
działania, co i jak zrobić żeby coś porządnego wyszło

z góry dzięki za pomoc
27 lis 18:14
Janek191:
2.
( x − m)2 − m2 + ( y + 2m)2 − 4m2 + 20 ≤ 0
( x − m)2 + ( y + 2m)2 ≤ 5 m2 − 20
5 m2 − 20 > 0
m2 > 4
m ∊ ( − ∞ , −2) ∪ ( 2 ; +∞)
27 lis 18:18
Janek191:
3.
√(−3)2 + ( 2 − k)2 =
√14
9 + 4 − 4 k + k
2 = 14
k
2 − 4 k − 1 = 0
Δ = 16 − 4*1*(−1) = 20 = 4*5
√Δ = 2
√5
| | 4 − 2√5 | |
k = |
| = 2 − √5 lub k = 2 + √5 |
| | 2 | |
27 lis 18:21
Wersza: O, czyli w trzecim dobrze myślałam

duże dzięki! A masz może pomysł, jak przebrnąć przez
pierwsze? Nie wiem do końca jak zapisać, żeby coś wyszło
27 lis 18:47
Eta:
1 / A(−2,0), B(0,4) i C(−1, −a) P=10
→ →
AB= [2,4] , CB=[1,a+4] ⇒ P= |2*(a+4)−4|=20 ⇒ |a+2| =10 ⇒ a= 8 v a= −12
C(−1,8) lub C(−1,−12)
27 lis 19:26
Wersza: A wyrażenie pola |2*(a+4)−4|=20, czemu równe 20?
27 lis 20:03
Janek191:
Bo pomnożono obustronnie przez 2
27 lis 20:06
Eta:
| | 1 | |
P= |
| |2(a+4)−4|=10 ⇒ |2(a+4)−4|= 20 |
| | 2 | |
Jasne ?
27 lis 20:07
Wersza: Teraz oczywiście

dzięki wam wszystkim za pomoc!
27 lis 21:27