Problem Cauchy'ego
Benny: "Rozważmy problem Cauchy'ego
x'=2
√|x|, x(0)=0.
Oczywiście funkcja x
1(t)=0 jest rozwiązaniem tego problemu. Nietrudno też sprawdzić, że dla
dowolnego
α≥0 funkcja
| | ⎧ | −(t+α)2, jeśli t<−α, | |
| xα(t)= | ⎨ | 0, jeśli −α≤t≤α |
|
| | ⎩ | (t−α)2, jeśli t>α, | |
jest też rozwiązaniem naszego problemu. Rozwiązanie tego problemu nie jest więc określone
jednoznacznie na R."
Czy ktoś jest w stanie to jakoś ładnie wytłumaczyć?
27 lis 17:42
Kacper:
Czego nie rozumiesz? Zapewne skąd wzięli to inne rozwiązanie?
27 lis 17:56
Benny: Tak, bo mi to wygląda na rozwiązanie tego równania, ale nie wiem jak to się ma do problemu
początkowego.
27 lis 18:01
'Leszek: Calkujemy poprzez rozdzielenie zmiennych
| dx | | dx | | dx | |
| = 2√x , x >0 |
| = 2dt , ∫ |
| = 2 ∫ dt |
| dt | | √x | | √x | |
2
√x = 2t+ C ⇔
√x = t + C⇔ x(t) = (t+ C)
2
jak wprowadzimy oznaczenie C=α to otrzymujemy podane rozwiazanie
27 lis 18:13