Wielomian ma tylko jeden pierwiastek.
Dorota: Wielomian w(x)=2x3−x2−x−3 ma tylko jeden pierwiastek,oblicz go.
27 lis 17:10
27 lis 17:14
Dorota: a moge prosic o wytlumaczenie?
27 lis 17:15
Janek191:
Tw. Jeżeli wielomian W(x) = a
n x
2 + ... + a
2 x
2 + a
1 x + a
0 o współczynnikach
| | p | |
całkowitych ma pierwiastek wymierny w postaci ułamka nieskracalnego |
| , to p jest |
| | q | |
dzielnikiem a
0, a q jest dzielnikiem a
n.
U nas a
0 = − 3 a
n = 2
27 lis 17:24
Janek191:
Tam ma być W(x) = an xn + ... + a2 x2 + a1 x + a0
27 lis 17:25